РОЛЬ ЦИСТАТИНУ С В ДІАГНОСТИЦІ ТА ПРОГНОЗУВАННІ РОЗВИТКУ КАРДІОРЕНАЛЬНОГО СИНДРОМУ У КОМОРБІДНИХ ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Дунаєва, І.П. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою нашого дослідження було визначення діагностичної і прогностичної ролі цистатину С в розвитку кардіоренального синдрому у пацієнтів з артеріальною гіпертензією і різними коморбідними станами. Обстежено 111 хворих та 20 осіб контрольної групи. В процесі ретельного обстеження вони були розподілені на 4 групи в залежності від наявності в них коморбідної патології: хворі на артеріальну гіпертензію – 1 група – 22 особи; хворі на артеріальну гіпертензію в сполученні з ожирінням – 2 група – 30 осіб; артеріальна гіпертензія в сполученні з цукровим діабетом 2 типу – 3 група – 31 особа; пацієнти з артеріальною гіпертензією, цукровим діабетом 2 типу та ожирінням – 4 група – 28 осіб. Рівень цистатину С у обстежених пацієнтів з артеріальною гіпертензією та різною коморбідністю був значуще вищим у порівнянні з особами контрольної групи. Значущий вплив на цистатин С здійснює кардіотрофін-1. Підвищений рівень цистатину С асоційований з підвищенням артеріального тиску, рівнем кардіотрофіну-1, катестатину, що засвідчує його роль в ранньому розвитку ниркових і серцево-судинних ускладнень у хворих на артеріальну гіпертензію з різною коморбідностю та підтверджує значущість гормональної активності жирової тканини в розвитку дисфункції нирок.