КОНТРОЛЬ РИТМУ У ПАЦІЄНТІВ З БРАДИСИСТОЛІЧНОЮ ФОРМОЮ ФІБЛИЛЯЦІЇ ПЕРЕДСЕРДЬ - Мякінькова, Л.О.; Люлька, Є.М.; Катеренчук I.П.; Тесленко, Ю.В.; Писана, Б.О. (Світ медицини та біології, 2023)
Фібриляція передсердь є найпоширенішою серцевою аритмією яка асоціюється з тромбоемболіями, серцевою недостатністю, депресією, погіршенням якості життя та фізичної витривалості. Стратегію збереження синусового ритма вважають оптимальною у її лікуванні, але не завжди досяжною. У пацієнтів з брадисистолічною формою фібриляції передсердь та збереженою фракцією викиду показана правошлуночкова стимуляція яка може сприяти розвитку шлуночкової диссинхронії. Метою дослідження було оцінити ефективність імплантації двокамерного електрокардіостимулятора як альтернативного методу контролю синусового ритму у пацієнтів з тривало персистуючою брадисистолічною фібриляцію передсердь, збереженою фракцією викиду у порівнянні з однокамерною правошлуночковою стимуляцією. Досліджували показники діастолічної функції, індекс об’єму лівого передсердя, толерантність до фізичного навантаження, якість життя. Двокамерна стимуляція ефективна у контролі ритму та зменшенні тяжкості симптомів. У порівнянні з однокамерною стимуляцією правого шлуночка визначено зменшення об’єму лівого передсердя, швидкості трикуспідальної регургітації, натрійуретичного пептиду, зростання толерантності до фізичного навантаження показників якості життя, зниження тривоги та депресії.