ЗАСТОСУВАННЯ ЛАЗЕРНОЇ ФОТОДИНАМІЧНОЇ ТЕРАПІЇ ПРИ ЛІКУВАННІ АУТОІМУННОГО ТИРЕОЇДИТУ - Садихов, Ф.Г. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було проведення порівняльної оцінки ефективності лікування пацієнтів з дифузною формою аутоімунного тиреоїдиту із застосуванням лазерної фотодинамічної терапії та традиційним методом лікування. Робота ґрунтувалася на даних обстеження та лікування 90 пацієнтів, у яких було досліджено концентрацію низки гормонів: ТТГ, св. Т3, св. Т4 та АТ-ТПО. У кожній групі хворих розраховувалися відносні значення аналізованих показників, їхня середня помилка (m), 95 % довірчий інтервал (±2m) та достовірність міжгрупових відмінностей (за критерієм χ²). Консервативна терапія у хворих контрольної групи принесла позитивний результат тільки у 32 (64 %) пацієнтів, у той час як приблизно у третини 18 (36 %) з 50 пацієнтів ознаки субклінічного гіпотиреозу, також, як і структурні зміни в щитовидній залозі, зберігалися і у пізніші терміни (21 днів і більше). У хворих основної групи показники гормонів явно покращали і наблизилися до показників нормальних цифр, що свідчить про відсутність у хворих цієї групи ознак гіпотиреозу.