МІКРОСКОПІЧНА БУДОВА ТА ПРОЦЕС ФОРМУВАННЯ МОЛОЧНИХ ПЛЯМ ВЕЛИКОГО ЧЕПЦЯ БІЛИХ ЩУРІВ - Гринь, В.Г.; Костиленко, Ю.П.; Максименко, О.С.; Тихонова, О.О.; Тарасенко, Я.А.; Корчан, Н.О. (Світ медицини та біології, 2023)
З метою вивчення мікроскопічної будови та процесу формування молочних плям великого чепця білих щурів, проведено експериментальне дослідження 15 білих щурів-самців репродуктивного віку, масою від 278,08 до 346,47 грам. Матеріалом слугували препарати великого чепця, фіксовані в 10 % розчині нейтрального формаліну, а також тотальні препарати, забарвлені розчином гематоксиліну-еозину. Молочні плями у великому чепці білих щурів представлені у вигляді дрібних лімфоїдних вузликів, різної форми та величини, які впорядковано розосереджені в межах судинно-жирових аркад з боків осьових кровоносних судин. Найдрібніші знаходяться в товщі жирової тканини, примикаючи до осьових судин, а найбільші – за її межами. В молочних плямах великого чепця зосереджені в певному порядку всі основні типи імунокомпетентних клітин.