ВПЛИВ ТРИВАЛОГО ЗАСТОСУВАННЯ ІНГІБІТОРІВ ПРОТОННОЇ ПОМПИ НА ВМІСТ НІТРИТ-ІОНІВ У СИРОВАТЦІ КРОВІ ТА СЛИЗОВІЙ ОБОЛОНЦІ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ ЩУРІВ - Дубінін, С.І.; Гриньова, М.В.; Новописьменний, С.А.; Гомля, Л.М.; Дяченко-Богун, М.М.; Шкура, Т.В.; Макарчук, В.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було визначити вміст нітрит-іонів у сироватці крові та слизових оболонках шлунку та товстої кишки щурів за умов тривалого застосування інгібіторів протонної помпи омепразолу та пантопразолу. Дослідження проводили на 30 білих нелінійних щурах-самцях, розділених на три групи. Контроль (перша група) отримував воду для ін’єкцій внутрішньочеревно 1 раз на добу протягом 28 днів. Другий – Омепразол. Третій – Пантопразол. Після тривалого застосування омепразолу та пантопразолу концентрація NO2- у сироватці крові зросла на 24 % (p