ОЦІНКА АНТИНОЦИЦЕПТИВНОЇ ТА АНТИЕКСУДАТИВНОЇ ДІЇ КОМПЛЕКСНОГО ФІТОПРЕПАРАТУ В ТЕРАПІЇ СОМАТИЧНОГО БОЛЮ ТА ЗАПАЛЕННЯ РІЗНОГО ҐЕНЕЗУ - Нефьодов, О.О.; Еберле, Л.В.; Цісак, А.О.; Грицук, О.І.; Александрова, О.І.; Гузенко, О.М.; Шкодовська, А.М.; Бурега, І.Ю. (Світ медицини та біології, 2023)
Проведено експериментальні дослідження антиноцицептивної дії комплексного фітопрепарату на моделях соматичного болю індукованого термічним і хімічним подразниками та встановлення антиексудативної дії препарату на моделях запалення різного ґенезу. Дослідний зразок фітопрепарату представлений у вигляді мазі для трансдермального введення та містить комплекс рослинних екстрактів: Juglans nigra L., Acorus calamus L., Styphnolobium japonicum L. та Zingiber officinale L. Результати дослідження свідчать про ефективність засобу при терапії соматичного болю з пошкодженням шкірних покривів та при глибоких соматичних проявах больових реакцій. Активність фітозасобу не поступалась дії препарату порівняння. На трипсиновій та зимозановій моделях набряку комплексний фітопрепарат при трансдермальному введенні має виражену протизапальну активність, пригнічуючи активність циклооксигенази та ліпооксигенази, що робить його перспективним об’єктом для подальшого фармакологічного вивчення та впровадження в медичну практику як альтернативного засобу терапії соматичного болю та запальних процесів.