ЗАЛУЧЕННЯ ВНУТРІШНЬОМ’ЯЗОВОЇ ПАТОЛОГІЇ НА РІВНІ АКТО-МІОЗИНОВОГО З’ЄДНАННЯ ДО ПАТОГЕНЕТИЧНИХ МЕХАНІЗМІВ М’ЯЗОВИХ ДИСФУНКЦІЙ У НАЩАДКІВ ОПРОМІНЕНИХ ЩУРІВ - Степанов, Г.Ф.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою роботи було дослідження концентрації скорочувальних білків та динаміки змін АТФ-азної активності у поперечно-смугастих м’язах та серцевому м’язі нащадків опромінених у різних дозах тварин. 130 щурів віком 1 місяць було розділено 3 групи відповідно дози іонізуючого опромінення, отриманої ними та їхніми батьками. В щурів видаляли серце і передню групу м’язів стегна, в яких визначали концентрацію скоротливих м’язових білків і м’язову АТФ-азну активність. Вплив іонізуючого опромінення спричиняє порушення функціонування скелетного та серцевого м’язів у нащадків опромінених тварин, що проявляється дисфункцією структурної одиниці будови м’язів – акто-міозинового з’єднання та порушення енергетичного забезпечення м’язового скорочення, реалізоване суттєвим зменшенням активності АТФ-азної ферментативної системи. Доведено більш альтеративний вплив іонізуючого опромінення на серцевий м’яз. Автори довели, що провідними ланками патогенезу радіаційного ураження організму та м’язової системи є порушення функціонального стану м’язів, деградація метаболічних ресурсів, інверсія біохімічних процесів, виснаження енергетичного забезпечення скоротливої функції м’язів та порушення функціонування скоротливого апарату м’язів. Провідним механізмом реалізації антирадіаційного впливу патогенетично обґрунтованої схеми фармакологічної корекції спричинених радіацією м’язових дисфункцій має бути радіопротекторна та м’язовозазисна ефективність, що надасть можливість відновлення зруйнованих біохімічних, фізіологічних, електричних, функціональних та регуляторних процесів та активацію саногенетичних механізмів.