МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНЕ ТА КЛІНІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ APUD-КЛІТИН, ЩО ВІЗУАЛІЗУЮТЬСЯ У ДЕЯКИХ ТКАНИНАХ ОРГАНІВ ЛЮДИНИ - Шерстюк, О.О.; Устенко, Р.Л.; Тихонова, О.О.; Тарасенко, Я.А.; Каценко, А.Л.; Литовка, В.В.; Корчан, Н.О. (Світ медицини та біології, 2023)
Різні органи та системи тіла людини містять дифузно-розміщені, так звані, APUD-клітини. На сьогодні виділяють близько 40 їх різновидів. У статті наведено сучасні відомості про локалізацію, особливості будови та роль даної групи клітин, а також їх клінічне значення. Було досліджено архівні дані біоптатів піднебінних, губних, слізних залоз, шлунка, ясен та передміхурової залози людини в стані їх нормального прижиттєвого функціонування. Було надано деякі морфологічні та функціональні характеристики APUD-клітин, що належать піднебінній слинній залозі, міжзубному ясенному сосочку, залозі пілоричного відділу шлунка та передміхуровій залозі людини. Дослідження APUD-клітин зберігає важливе клінічне значення, оскільки є основою для лікування апудом.