ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ ВІДОМИХ СПОСОБІВ АНТИРЕФЛЮКСНИХ ОПЕРАЦІЙ ПРИ ГРИЖАХ СТРАВОХІДНОГО ОТВОРУ ДІАФРАГМИ - Бабій, О.М.; Пролом, Н.В.; Шевченко, Б.Ф.; Тарабаров, С.О.; Поляк, Н.В.; Зеленюк, О.В.; Милостива, Д.Ф. (Світ медицини та біології, 2023)
Для оцінки якості життя проведено ретроспективне дослідження ефективності відомих способів антирефлюксних операцій (Nissen, Toupet, Dor) при грижах стравохідного отвору діафрагми у 131 пацієнта в терміни спостереження від 2 до 4 років. За опитувальником GERD-HRQL незадоволені фундоплікацією за Nissen склали 21,6 %, Toupet – 19,0 %, Dor – 15,0 %. За MOS SF-36 гірша якість життя у пацієнтів після фундоплікації за Nissen (р