ГІСТОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ НОСОВОЇ ПОРОЖНИНИ У ПАЦІЄНТІВ З ВИКРИВЛЕННЯМ НОСОВОЇ ПЕРЕДІЛКИ ТА СИНДРОМОМ ПОСТНАЗАЛЬНОГО СТІКАННЯ - Бабченко, Н.В.; Грабовий, О.М.; Дєєва, Ю.В.; Коновалов, С.Е. (Світ медицини та біології, 2023)
Закладеність носа є однією з найпоширеніших скарг, з якою стикається оториноларинголог. Однією з патологій, що спричинює виникнення даного стану є викривлення носової переділки. При цьому стані відбувається компенсаторна перебудова всіх структур порожнини носа. Група дослідження включала 45 пацієнтів у віці від 18 до 55 років з діагнозом: викривлення носової переділки, та відчуттям постназального стікання. До групи контролю увійшли 29 осіб що не мали скарг на порушення носового дихання. При проведенні досліджень ми спостерігалися атрофічні зміни респіраторного епітелію від незначного до виразного ступеня зі втратою специфічного клітинного складу епітелію. В окремих випадках спостерігалася виразна інфільтрація, ці ділянки виглядали як ерозивні дефекти, що загоїлися. Про це свідчила наявність тонкостінних кровоносних судин, підвищений вміст фібробластичних і лімфоїдних елементів. Власна пластинка містила мало кінцевих відділів залоз та кровоносних лакун. Наші результати свідчать про те, що викривлення носової переділки призводить до специфічних гістопатологічних змін слизової. Ці зміни кардинально відрізняються по обидві сторони носової переділки.