ТІАЗОЛІДИНДІОНИ У ЛІКУВАННІ ПСОРІАЗУ У ПАЦІЄНТІВ З ОЖИРІННЯМ - Ємченко, Я.О.; Кайдашев, І.П.; Іщейкін, К.Є.; Безега, О.В.; Васильєва, К.В.; Олійніченко, Я.О.; Болотна, Л.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Псоріаз є найбільш розповсюдженим хронічним, генетично детермінованим аутоімунним поліетіологічним запальним захворюванням з порушенням епідермальної проліферації, що провокується екзогенними і ендогенними факторами та проявляється еритематозно-лускатими елементами, папулами і бляшками. Незважаючи на значне поширення псоріазу та на велику кількість робіт з цієї проблеми, до сих пір немає єдиного погляду на патогенез цього дерматозу. Для об’єктивного розуміння патогенезу псоріазу необхідно враховувати недостатньо вивчену коморбідність цієї патології. Останнім часом доведений безперечний зв’язок між псоріазом і ожирінням. Враховуючи сучасні данні ролі системного запалення, що лежить в основі розвитку як псоріазу, так і ожиріння, вивчення молекулярних механізмів його розвитку та беручи до уваги роль прозапальних ядерних транскрипційних факторів патогенетично обумовленим препаратом вибору для лікування цих захворювань є тіазолідиндіони.У цьому досліджені ми визначали ефективноість використання 45 мг піоглітазону 1 раз на добу протягом 6 місяців у комплексному лікуванні хворих на розповсюджений вульгарний псоріаз середнього ступеня тяжкості перебігу з супутнім аліментарним ожирінням І-ІІ ступеня шляхом клінічного та імунологічного дослідження показників системного запалення. Аналізуючи результати проведеного дослідження було встановлено, що тривале використання 45 мг піоглітазону виявилось ефективним та призвело до зниження показників системного запалення і сприяло більш легкому перебігу псоріазу при повторному рецидиві захворювання.