ПОШИРЕНІСТЬ ПОРУШЕНЬ ЗОРУ У ДІТЕЙ В АЗЕРБАЙДЖАНІ - Ісмайлов, Г.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було визначити динаміку тягаря дитячої сліпоти в Азербайджанській Республіці. Офіційні дані Держкомстату за 2011–2017 роки взято із сайту. Тягар сліпоти визначалося шляхом розрахунку середнього арифметичного віку формування сліпоти; індивідуальної тривалості життя після формування сліпоти, середнього арифметичного віку дітей на момент формування сліпоти; тривалості життя дітей за віковими групами шляхом множення числа сліпих дітей у вікових групах; визначення тягаря сліпоти у дитячому віці як підсумовування років майбутнього життя сліпих хворих за календарними роками. Показник поширеності сліпоти був найнижчим у 2012 році (17,8±0,80/0000), а найвищим у 2017 році (30,4±1,10/0000). Тенденція тягаря сліпоти лінійна, точність лінійного рівняння становить 57,97 %. За період 2011–2017 років. поширеність сліпоти серед дитячого населення змінювалася не більше 17,8–30,40/0000, основний тенденцією якої є динамічне зростання. Динаміка поширеності сліпоти серед дітей та її тягаря в Азербайджані підтверджує важливість розробки плану зниження даної патології.