КЛІНІКО-ПАТОФІЗІОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СИНДРОМУ ВЗАЄМНОГО ОБТЯЖЕННЯ ПРИ КОМБІНОВАНІЙ БОЙОВІЙ ТЕРМОМЕХАНІЧНІЙ ТРАВМІ - Король, С.О.; Челішвілі, А.Л.; Палій, І.П.; Мусенко, О.Я.; Свистак, Н.В. (Світ медицини та біології, 2023)
У 93 постраждалого з комбінованою термомеханічною бойовою травмою, у 87 – із ізольованим пораненням кінцівок з переломом кісток та у 65 – із ізольованою опіковою травмою проведено порівняльне комплексне клінічне обстеження, що включає реєстрацію інтегральної реографії тіла, вивчення коагулограми, біохімічних, імунологічних показників крові на час вступу, на 1–3, 5–7 добу після травми. Автори вважають, що тільки у постраждалих з вкрай тяжкою комбінованою термомеханічною бойовою травмою, коли є два і більше ізольовані ушкодження (поранення та опіковий компонент) розвиваються виражені порушення гомеостазу, що знаходить відображення у «синдромі взаємного обтяження» в патогенезі якого, провідною ланкою є центральна гемодинаміка.