ФОРМУВАННЯ ОПТИМАЛЬНОГО РУБЦЯ ЗА УМОВ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ЗАХВОРЮВАНЬ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ РІЗНОЇ ЕТІОЛОГІЇ - Локес, К.П.; Волошина, Л.І.; Іваницька, О.С.; Яценко, І.В.; Гаврильєв, В.М.; Розколупа, О.О.; Аветіков, Д.С. (Світ медицини та біології, 2023)
Концепція «оптимального рубця» має значний вплив на планування та проведення хірургічного лікування пацієнтів із захворюваннями щелепно-лицевої локалізації різноманітного походження, а також обумовлює напрямок розвитку проведення хірургічного лікування. Проведено ретроспективний аналіз журналів стаціонарного лікування, історій хвороби та звітів про роботу щелепно-лицевого відділення Полтавської обласної клінічної лікарні за 2021 та 2022 роки. Хірургічні втручання частіше проводили позаротовим методом, який забезпечує найкоротший шлях до гнійного осередку, але без урахування особливостей деформації та розслаблення непошкодженої шкіри цих ділянок. Найбільшого поширення набув піднижньощелепний доступ. Суттєвий вплив на стадію та якість формування післяопераційного рубця має механізм загоєння операційної рани, що утворюється на тлі бактеріального обсіменіння, що визначається типом хірургічної патології.