ВИБІР МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ У ПАЦІЄНТІВ З ПОЄДНАНОЮ ПРОСТАТИЧНОЮ ІНТРАЕПІТЕЛІАЛЬНОЮ НЕОПЛАЗІЄЮ ПЕРИФЕРИЧНОЇ ТА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЗОН - Мельничук, М.П. (Світ медицини та біології, 2023)
Стаття стосується проблеми лікування простатичної інтраепітеліальної неоплазії як передракового процесу. Аналізуються дані результатів лікування 130 пацієнтів з простатичною інтраепітеліальною неоплазією периферичної та центральної зон. Пацієнти розподілялися на групи в залежності від виду одержаного лікування: динамічне спостереження, прийом Дутастериду, трансуретральна резекція простати, поєднання Дутастериду та трансуретральної резекції простати. Результати оцінювалися впродовж 3-річного періоду спостереження по частоті виявлення раку передміхурової залози. Встановлено, що у випадках динамічного спостереження малігнізація відбувається у 68,8 % пацієнтів. Лікування у пацієнтів з простатичною інтраепітеліальною неоплазією периферичної та центральної зон простати у вигляді Дутастериду зменшує частоту виявлення раку передміхурової залози на 53,8 %, трансуретральна резекція простати зменшує частоту раку передміхурової залози на 55,5 %, комбіноване лікування із застосуванням Дутастериду та трансуретральної резекції простати зменшує частоту раку передміхурової залози на 54,5 %. Одержані дані свідчать про ефективність хіміопрофілактики раку передміхурової залози шляхом лікування простатичної інтраепітеліальної неоплазії.