ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ПАНКРЕАТИТІ З СУПУТНЬОЮ АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ ТА ЇЇ ЗВ’ЯЗОК З МАРКЕРАМИ МАЛЬНУТРИЦІЇ - Філіппова, О.Ю.; Кривошей, В.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Проблема якості життя при хронічному панкреатиті залишається актуальною. Наявність коморбідної патології при хронічному панкреатиті може бути обтяжливим фактором для якості життя та проявів мальнутриції. У дослідження включено 110 пацієнтів. Використовувалися стандартизовані опитувальники (SF-36, GSRS). Визначали рівні загального білка, сироваткового альбуміну, сироваткового заліза та вітаміну D, рівні цинку та магнію. Достовірне зниження якості життя встановлено у групі хворих на хронічний панкреатит в поєднанні з артеріальною гіпертензією. Достовірно нижчі показники психологічного здоров’я та рольової діяльності відзначені у групі 45–55 років, а у пацієнтів 56–65 років – достовірно нижчі показники фізичної активності, рольової фізичної діяльності, життєздатності та соціального функціонування, що корелювали з маркерами мальнутриції. Рівень загального білка, альбуміну, вітаміну D, заліза в сироватці крові може бути маркером мальнутриції у хворих на хронічний панкреатит у поєднанні з артеріальною гіпертензією.