ОБНАДІЙЛИВІ РЕЗУЛЬТАТИ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ПОСТІНСУЛЬТНОЇ ДЕПРЕСІЇ ВВЕДЕННЯМ МЕКСИДОЛУ ТА ВОРТІОКСЕТИНУ - Григорьєв, Є.О.; Дзигал, О.Ф.; Вастьянов, Р.С.; Бербек, В.Л. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було вивчення ефективності сумісного введення мексидолу та вортіоксетину в умовах експериментальної хронічної ішемії головного мозку. 65 щурів були розділені на 5 групи відповідно відтвореної хронічної ішемії мозку та її корекції шляхом роздільного та сумісного введення мексидолу та вортіоксетину. В постішемічному періоду у щурів досліджували вираженість неврологічного дефіциту, здатність до утворення умовних рефлексів активного уникнення, зберігання коротко- та довгочасної пам’яті, а також вираженість агресивно-захисної поведінки. На 1 добі досліду в щурів реєструється знерухомленість та неврологічний дефіцит, що супроводжується мне стичними розладами та порушенням емоційної сфери. Висвітлено виражений протиішемічний ефект в разі сумісного ендоназального введення мексидолу та системного введення вортіоксетину. Доведено, що сумісне введення мексидолу та вортіоксетину сприяло відновленню неврологічного дефіциту, усуненню мнестичних розладів та нормалізації агресивно-захисної поведінки тварин в постішемічному стані. Автори вважають, що позитивні результати ефективного застосування мексидолу та мультимодального антидепресанту вортіоксетину, які проявляються відновленням неврологічного дефіциту та мнестичних функцій, нормалізацією емоційної сфери за умов ішемізації дозволяють рекомендувати застосувати ці сполуки при комплексній корекції функціональних розладів у хворих з ішемічними інсультами на реабілітаційному етапі.