РЕМОДЕЛЮВАННЯ СТІНКИ ВИСХІДНОЇ ОБОДОВОЇ КИШКИ ЩУРІВ ЗА УМОВ ВПЛИВУ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Кінаш, О.В.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Григоренко, А.С.; Лайош, Н.В.; Ваценко, А.В.; Солод, А.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Харчові добавки – це речовини, які додаються до сировини, готових продуктів та лікарських препаратів з метою подовження терміну зберігання продукту, запобігання розвитку патогенної мікрофлори, поліпшення смакових та органолептичних якостей. Monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4R є одними з найбільш широко вживаних харчових добавок. The experiment involved 84 mature male rats. Тварини отримували 0.6 mg/kg sodium nitrite E250, 20 mg/kg monosodium glutamate E621 and 5 mg/kg ponceau 4R перорально. Відбір зразків висхіднї ободової кишки щурів for histological examination was carried out at 1, 4, 8, 12 and 16 weeks. Встановлено, що пероральне застосування комплексу харчових добавок MSG, понсо 4R та нітриту натрію упродовж 16-ти тижнів зумовлює достовірні зміни морфометричних показників стінки висхідної ободової кишки у щурів. Характерною є виражена реакція слизової оболонки кишки, що характеризується деструкцією кишкових епітеліоцитів та порушенням структури крипт з подальшим неповним відновленням на пізніх термінах спостереження.