ПАТОМОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ЛЕГЕНЬ СТАТЕВОЗРІЛИХ ЩУРІВ-САМЦІВ В УМОВАХ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ОЖИРІННЯ ТА ТЮТЮНОПАЛІННЯ - Кузик, Ю.І.; Мазур, О.Ю. (Світ медицини та біології, 2023)
Вплив ожиріння (в умовах пасивного тютюнопаління та без такого) на формування патоморфологічних змін легень досліджувався у 4 групах статевозрілих щурів-самців: група контролю (КЛ), група, із ізольованим аліментарним ожирінням (О), група, що піддавалась ізольованій експозиції тютюнового диму (К), група, з поєднаними аліментарним ожирінням та експозицією тютюнового диму (ОК) після 4 місяців експерименту. Морфологічні зміни, виявлені у групі КЛ, були незначимими. В групі К встановлено наявність змін характерних для хронічного бронхіту та вогнищевої емфіземи. У групі О виявлено патоморфологічні зміни характерні для хронічного обструктивного захворювання легень: хронічний бронхіт, початкові прояви формування бронхоектазів, емфізема легень, вогнищевий пневмосклероз, початкові прояви легеневої гіпертензії. У групі ОК зміни якісно не відрізнялись від таких у групі О. Було встановлено, що зміни, характерні для хронічного обструктивного захворювання легень, розвивалися в щурів із модельованим ожирінням незалежно від того, чи було застосовано модель тютюнопаління.