ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ЗАХВОРЮВАНЬ ТКАНИН ПАРОДОНТА У ПАЦІЄНТІВ З ВИРАЗКОВОЮ ХВОРОБОЮ ШЛУНКА ТА ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ ІЗ НЕЗНІМНИМИ ЗУБНИМИ ПРОТЕЗАМИ - Дворник, В.М.; Рощук, О.І.; Бєліков, О.Б.; Гавалешко, В.П.; Караван, Я.Р.; Хухліна, О.І. (Світ медицини та біології, 2023)
Проведено дослідження стану тканин пародонта у пацієнтів із виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки за умов користування незнімними зубними протезами. Метою нашої роботи було встановити частоту виникнення та особливості клінічного перебігу захворювань тканин пародонта при наявності незнімних зубних протезів. Встановлено, що поширеність захворювання пародонта у хворих на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки без зубного протезування визначаються у 86,2 % осіб, а за наявності незнімних протезів – у 100 % осіб. Найбільша кількість випадків хронічного генералізованого пародонтиту І та ІІ ступеня тяжкості виявлено в групі хворих з незнімними металевими зубними протезами (у 60,0 % та 29,2 % осіб відповідно), що в 1,6 рази та 2,6 рази відповідно було вищим показників у хворих із незнімними керамічними протезами (p