ПРЕДИКТОРИ ФОРМУВАННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОЇ КАРТИНИ РОЗЛАДІВ АДАПТАЦІЇ - Ісаков, Р.І.; Герасименко, Л.О.; Кидонь, П.В.; Фисун, Ю.О.; Белов, О.О.; Пшук, Н.Г.; Скрипніков, А.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Війна в Україні вплинула на появу значної кількості осіб, що перенесли важку психотравму та потребують своєчасної, сучасної та ефективної медичної допомоги. Метою роботи було дослідити предиктори формування, особливостей перебігу та відмінностей клінічної картини розладів адаптації під час війни в Україні. Для досягнення мети і реалізації завдань даного дослідження були використані наступні методи: інформаційно-аналітичний, клініко-анамнестичний, клініко-психопатологічний, психодіагностичний, психометричний та статистичні методи математичної обробки отриманих результатів. За результатами проведеного дослідження встановлено, що основними предикторами формування розладів адаптації є вимушене переселення, як в межах країни, так і за її межами та особливо під час якого людина відчуває вплив стресового фактору, зокрема, і переживання тривалий час негативних емоцій.