ОЦІНКА РИЗИКІВ ВИНИКНЕННЯ НОВОУТВОРЕНЬ ОРГАНУ ЗОРУ У РОБОТНИКІВ, ЗАДІЯНИХ У СУЧАСНІЙ НАФТОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - Касімов, Е.М.; Ібрагімова, С.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Об’єктом дослідження стали 1852 працівники з 13 підприємств нафтогазовидобувного профілю Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки. Клінічне обстеження на робочих місцях проводилось у 2018–2019 роках із використанням мобільної клініки, що діє при Національному центрі офтальмології імені академіка Зарифи Алієвої. Тяжкість праці оцінювалася за трьома групами: «клас А» – оптимальні, «клас В» – допустимі та «клас С» – шкідливі умови праці. З усіх опитаних, 46,5 % відзначили наявність безпосереднього контакту із шкідливими речовинами у процесі роботи, 30,5 % – наявність непрямого контакту. У 33,4 % працівників, що піддаються експозиції, виявлено псевдо – (49,2 %) та новоутворення (61,6 %). Оцінка RR показала, що ймовірність розвитку псевдо- та новоутворень органу зору серед досліджуваного контингенту, що піддається експозиції, вища, ніж у неекспозованих у 2.7 (ДІ=1.95–3.86; χ2=35.87, р