АНАЛІЗ ФАКТОРІВ РИЗИКУ ТА ОЦІНКА ПЕРЕБІГУ АВАСКУЛЯРНОГО НЕКРОЗУ ГОЛОВКИ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ СИСТЕМНИМ ЧЕРВОНИМ ВОВЧАКОМ - Коваленко, В.М.; Проценко, Г.О.; Дубас, В.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Аваскулярний некроз головки стегнової кістки є, хоча і відносно рідкісним, проте одним з найбільш серйозних ускладнень системного червоного вовчака. Дослідження присвячено пошуку клінічних та лабораторних особливостей пацієнтів, у яких розвилося дане ускладнення, а також вивченню його наслідків. Було проаналізовано дані 149 хворих на СЧВ, в 13 з яких діагностовано аваскулярний некроз головки стегнової кістки. Виявлено, що у цих пацієнтів достовірно вищі сумарна доза глюкокортикоїдів, рівні загального холестерину та сечової кислоти в сироватці крові (на момент діагностики аваскулярного некрозу головки стегнової кістки); частіше зустрічаються алопеція, лімфопенія та судинна патологія. Встановлено, що пізній вік дебюту СЧВ корелює з раннім розвитком аваскулярного некрозу головки стегнової кістки. При аналізі перебігу захворювання виявлено, що в 9 з 13 пацієнтів на певному етапі виникала необхідність в протезуванні одного чи обох кульшових суглобів. Таким чином, особливо актуальним є питання виявлення факторів ризику та профілактики даного ускладнення, тому опис навіть невеликої групи таких пацієнтів може в майбутньому допомогти всесторонньо вивчити проблему.