АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ КОМБІНОВАНОЇ БОЙОВОЇ ТЕРМОМЕХАНІЧНОЇ ТРАВМИ - Король, С.О.; Челішвілі, А.Л.; Палій, І.П.; Жовтоножко, О.І.; Мусенко, О.Я.; Свистак, Н.В. (Світ медицини та біології, 2023)
При важких механічних ушкодженнях і великих та глибоких опіках розвивається опіковий і травматичний шок, який протікають важче, ніж при таких ізольованих механічних ушкодженнях та опіках. Формування ключового у патогенезі шоку синдрому гемоциркуляторних порушень відбувається внаслідок крововтрати та плазмовтрати, в тому числі з опікових ран. На шляхах медичної евакуації поранених з тяжкими та вкрай тяжкими комбінованими травмами спостерігається тенденція до прискорення транспортування поранених на наступний етап, як можна раніше, іноді не враховуючи тяжкість, що призводить до погіршення стану поранених. Проведено порівняльне комплексне клінічне обстеження 183 постраждалого, які були поділенні на 3 групи. Група 1 становила 71 поранених з бойовими травмами кінцівок, група 2 становила 61 постраждалих з не тяжкою, група 3 становила 57 постраждалих з тяжкою та вкрай тяжкою.