РОЛЬ ЛІПІДНОГО ОБМІНУ У РОЗВИТКУ ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ ДИСФУНКЦІЇ ПРИ ДІАБЕТИЧНІЙ НЕФРОПАТІЇ - Мамедзаде, А.Я.; Ісмайлова, Ш.Г. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було вивчення взаємозв’язку між ліпідним обміном та потік-опосередкованою дилатацією, а також ендотелійнезалежною судинною дилатацією у хворих на діабетичну нефропатію. Було обстежено 120 хворих з хронічною хворобою нирок, що розвинулася на фоні діабетичної нефропатії, розділених на 4 групи, залежно від стадії. Визначали рівень потік-опосередкованої дилатації плечової артерії за допомогою гіперемічної проби та рівень ендотелійнезалежної судинної дилатації за допомогою нітрогліцеринової проби. Ліпідний спектр оцінювали за рівнем загального холестерину, тригліцеридів, ліпопротеїдів високої щільності, ліпопротеїдів низької щільності у сироватці крові, а також шляхом розрахунку коефіцієнта атерогенності. У 1-й групі визначалася помірна зворотна залежність між потік-опосередкованою дилатацією та загальним холестерином, тригліцеридами, коефіцієнтом атерогенності (відповідно r=-0,503, p