АЛГОРИТМ ОЦІНКИ ПЕРФУЗІЇ М’ЯКИХ ТКАНИН У СХЕМІ «ЗАКРИТТЯ» ВОГНЕПАЛЬНИХ ДЕФЕКТІВ - Хоменко, І.П.; Лурін, І.А.; Негодуйко, В.В.; Тертишний, С.В.; Попова, О.М.; Вастьянов, Р.С.; Вайс, Б. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження є визначення показників перфузії м’яких тканин в схемі «закриття» вогнепальних дефектів під час використання різноманітних клаптів від V–Y та Кейстоуна до пропелерних та вільних клаптів. Для отримання термометричних зображень разом із цифровою фотографією сканованої анатомічної ділянки автори використовували тепловізійну камеру FLIR C2 з вбудованим датчиком температури. Мікроциркуляція в ушкоджених тканинах відіграє важливу роль у забезпеченні життєздатності ранового субстрата та майбутнього клаптя у вказаній анатомічній структурі, і тому існує необхідність визначити особливості вогнепальної трансформації перфузії в м’яких тканинах, місця відповідного кровопостачання, звідки в майбутньому можливо «піднімати» клапоть. Запропонована нами оригінальна динамічна мультимодальна концепція за рахунок ДЦТ та сонографічної оцінки перфузії м’яких тканин дозволяє по-новому подивитись на специфічні зміни, притаманні вогнепальному ураженню та стратегічно спланувати оптимальний шлях реконструктивно–пластичного відновлення. Унікальність термографічних та сонографічних критеріїв оцінки перфузії м’яких тканин в контексті закриття великих вогнепальних дефектів є надійними та об’єктивними, дозволяють оцінити стан майбутнього ложа та країв рани. Вони можуть бути застосовані не тільки для оцінки рани перед закриттям дефекту, але і для корекції подальшої тактики при лікуванні великих дефектів або ран, що довго не загоюються.