СТРУКТУРНА ПЕРЕБУДОВА СУДИННОГО РУСЛА ЛЕГЕНЬ ЩУРІВ ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Єрошенко, Г.А.; Донець, І.М.; Шевченко, К.В.; Улановська-Циба, Н.А.; Григоренко, А.С.; Соколенко, В.М.; Шарлай, Н.М. (Світ медицини та біології, 2023)
У роботі представлені результати морфометричного дослідження діаметру просвіту судин великого кола кровообігу, так і судин малого кола кровообігу легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок призводить до зміни морфометричних показників та на ранніх стадіях супроводжувалось спастичними реакціями легеневих судин малого та судин мікроциркуляторного русла великого кола кровообігу, що підтверджувалось зменшенням морфометричних показників діаметру просвіту. Протягом наступних термінів дослідження судини гемомікроциркулятоного русла великого кола кровообігу реагували збільшенням середніх значень морфометричних показників, причому всих його ланок, як наслідок тривалої дії перш за все нітриту натрію на гладкі міоцити судин резистивної ланки та дії компенсаторно-відновлювальних механізмів у відповідь на підвищення тиску у легеневих судинах малого кола кровообігу на судини обмінної та ємнісної ланок великого кола кровообігу. На кінець експерименту повного відновлення морфометричних показників не відбувається, судини великого кола кровообігу залишились у декомпенсованому стані, що виражалось збільшенням середніх значень морфометричних показників діаметру просвіту судин.