КІЛЬКІСНІ ТА ЯКІСНІ ЗМІНИ МОНОЦИТАРНОГО ДИФЕРОНУ ЧЕРВОНОГО КІСТКОВОГО МОЗКУ ТА КЛІТИН МІКРООТОЧЕННЯ ПРИ ДОВГОТРИВАЛОМУ ВВЕДЕНІ ТРИПТОРЕЛІНУ АЦЕТАТУ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Мартиненко, Р.В.; Шепітько, В.І.; Пелипенко, Л.Б.; Борута, Н.В.; Мартиненко, В.Б.; Вільхова, О.В.; Стецук, Є.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Рак передміхурової залози є найпоширенішим онкологічним діагнозом у чоловіків, більш ніж 160 000 нових випадків щороку в Сполучених татах. Хаггінс і Ходжес продемонстрували терапевтичний ефект дефіциту тестостерону в статевих залозах у 1940-х роках і таким чином підтвердили концепцію, що рак передміхурової залози є андрогензалежним захворюванням. Терапія депривації андрогенів (ADT) є основним паліативним методом лікування чоловіків з місцево-поширеним і метастатичним раком передміхурової залози, її метою є зниження рівня тестостерону до рівня, отриманого шляхом хірургічної кастрації. Довготривала хімічна кастрація триптореліном ацетатом призводить до кількісних та якісних змін клітин моноцитарного паростку на всіх стадіях диференціювання та проліферації з комплементарною реакцією клітин мікрооточення. Максимальні кількісні зміни клітин моноцитарного ряду спостерігалися на 3 місяць дослідження, з послідуючим поступовим відновленням до показників контрольної групи. Зміни клітин мікрооточення: макрофагів та ретикулярних клітин, характеризувалася сталою реакцією на ранніх етапах дослідження у виді зменшення кількості та співвідношення ЯЦС, з послідуючим відновленням кількісних та якісних змін до рівня контрольної групи тварин. Адипоцит реагує на всіх термінах дослідження сталим збільшенням кількісних та якісних характеристик.