МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ КОРТИКОСТЕРОЦИТІВ ТА ХРОМАФІНОЦИТІВ НА 1-Й МІСЯЦЬ ХІМІЧНОЇ КАСТРАЦІЇ ЗА УМОВ КОРЕКЦІЇ КВЕРЦЕТИНОМ - Скотаренко, Т.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Відомо, що ендокринна патологія посідає провідне місце у структурі захворюваності населення України. Актуальним є дослідження метаболічного впливу гормонів структурних компонентів гіпоталамо-гіпофізарно-гонадної вісі на інші периферичні ендокринні залози та органи тіла. Сучасні дослідження, що вивчають тестостерон, доводять його вплив на біохімічні процеси нервової тканини, печінки, органи чоловічої і жіночої статевих систем та інші. У роботі описані основні морфологічні зміни кортикостероцитів зон кіркової речовини та ендокриноцитів мозкової речовини надниркових залоз білих шурів під час корекції центральної депривації синтезу тестостерону на 1 місяць експерименту. Встановлено, що пригнічення синтезу тестостерону викликало реактивні зміни кортикостероцитів кіркової речовини та ендокриноцитів мозкової речовини, що на мікроскопічному рівні виявлялось варіабельністю морфометричних показників.