ПАТОМОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ У СЛИННИХ ЗАЛОЗАХ ЩУРІВ ЗА УМОВ ДІАБЕТИЧНОЇ НЕЙРОПАТІЇ ТА КОРЕКЦІЇ - Тихонович, К.В.; Непорада, К.С.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою роботи було вивчити вплив діабетичної полінейропатії на розвиток патологічних змін в слинних залозах щурів, а також доцільність їхньої корекції препаратом Кокарніт. Статевозрілим білим нелінійним щурам моделювали стрептозоцин-індуковану діабетичну нейропатію, розвиток якої підтверджували тензоалгометричним методом Randall-Selitto. Для корекціїї виявлених змін щурам вводили Кокарніт. Об’єктами дослідження були піднижньощелепні слинні залози щурів. Виявлено, що стрептозоцин-індукована діабетична нейропатія призводить до змін паренхіматозних компонентів у часточках піднижньощелепних слинних залоз щурів, що проявлялось дистрофічними і деструктивними змінами епітеліоцитів кінцевих відділів і проток та перфузії крові у судинах гемомікроциркуляторного русла. Введення Кокарніту зменшує прояви периацинарного набряку і поліпшує трофіку епітеліоцитів. Відновлення кровотоку сприяє нормалізації секреторної функції залозистого апарату піднижньощелепних слинних залоз щурів.