ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ПЕЧІНКИ ЗА УМОВ КРАНІОСКЕЛЕТНОЇ ТРАВМИ, ПОЄДНАНОЇ З ТУПОЮ ТРАВМОЮ ЖИВОТА - Угляр, Т.Ю.; Бадюк, М.І.; Гудима, А.А.; Салій, М.І.; Цимбалюк, Г.Ю.; Прохоренко, О.О.; Майка, І.А. (Світ медицини та біології, 2023)
У статевозрілих щурів-самців лінії Вістар моделювали тупу травму живота та краніоскелетну травму. В окремій групі щурів ці травми поєднували. Контрольну групу склали інтактні тварини. Через 1, 3, 7, 14, 21 та 28 діб у піддослідних тварин визначали швидкість жовчовиділення. Встановлено, що в динаміці посттравматичного періоду додаткове нанесення тупої травми живота суттєво поглиблює системний вплив краніоскелетної травми, що в’являють поглибленням дисфункції печінки, зокрема суттєвим зниженням швидкості жовчовиділення з мінімумом через 14 діб після нанесення травми. До 28 доби експерименту показник зростає, проте не досягає рівня контролю. Отже, ускладнення краніоскелетної травми абдомінальною травмою супроводжується посиленням системного впливу на організм з поглибленням дисфункції печінки, що доцільно враховувати при розробці заходів профілактики і корекції поліорганної дисфункції травматичного походження.