ВИБІР ОПТИМАЛЬНОГО МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ З ОГЛЯДУ НА ХАРАКТЕР ЗАПАЛЬНИХ ЗМІН У ПУЛЬПІ ЗУБА - Алієв, Б.Ф. (Світ медицини та біології, 2022)
У даному дослідженні представлені результати визначення оптимального методу лікування пульпітів залежно від характеру запальних змін у пульпі зуба. З цією метою під наглядом перебували 115 осіб із різними формами пульпіту. Діагностика проводилася згідно з класифікацією прийнятої ВООЗ у 1997 році – К04 хвороби пульпи та періапікальних тканин, відповідно до якої обстежені були поділені на 3 групи. У І групі хворих, що склали 40 осіб, лікування проводили біологічним методом, у ІІ групі у 35 осіб провели пульпотомію, у ІІІ групі хворих 40 осіб був застосований метод пульпоектомії. Результати 2-х літніх спостережень у групах хворих показали, що пульпоектомія у 80.0 % випадків виявилася успішною та у 20.0 % безуспішною. У цієї групи хворих показник PAI через 2 роки становив 1.10±0.5 бала. У групі, де провели біологічне лікування, у 75 % результат був успішним і тільки у 25 % спостерігалися ускладнення. Через 2 роки після лікування в періапікальних тканинах PAI становив 1.13±0.64 бали. У групі хворих, де була застосована пульпотомія у 37.1 % випадків лікування виявилося успішним та у 62.9 % випадків відзначалися ускладнення. Зміни PAI становили 1.17±0.73 бали. Дослідження показало, що при лікуванні хворих на пульпіт залежно від поширеності запального процесу в пульпі зуба найбільш ефективними та достовірними виявились пульпоектомія та біологічний метод лікування.