ІНДЕКС «КРИХКОСТІ» І МАРКЕРИ ЗАПАЛЕННЯ У ХВОРИХ ПОХИЛОГО ВІКУ З ГОСТРОЮ ХІРУРГІЧНОЮ АБДОМІНАЛЬНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Ахвердієв, Б.Д. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було виявлення зв’язку між індексом «крихкості» та маркерами запалення у хворих похилого віку та літнього віку з гострими абдомінальними патологіями, що потребують оперативного втручання. До дослідження було залучено 118 хворих похилого та старечого віку із гострими захворюваннями органів черевної порожнини (середній вік склав 69,5±0,6 років). Відразу після надходження визначалися рівні С-реактивного білку та інтерлейкіну-6, а також індекс «крихкості» із застосуванням шкали Едмонтон. Середнє значення індексу «крихкості» склало 9±0,3. Лейкоцити (r=0,574; p=0,000), нейтрофіли (r=0,434; p=0,000), швидкість осідання еритроцитів (r=0,210; p=0,008) С-реактивний білок (r=0,203, p=0,006) 6 (r=0,347, p=0,004) мали позитивний кореляційний зв’язок з індексом «крихкості». Клініцисти, які проводять оцінку пацієнтів похилого віку з гострими захворюваннями органів черевної порожнини, повинні враховувати, що підвищені рівні С-реактивного білка та інтерлейкіну-6 у сироватці можуть бути пов’язані з «крихкістю» пацієнтів.