ДІАГНОСТИКА ТА КОРЕКЦІЯ УСКЛАДНЕНЬ НЕДОСТАТНОСТІ АНТИРЕФЛЮКСНОЇ ФУНКЦІЇ ФІЗІОЛОГІЧНОЇ КАРДІЇ ПРИ ГРИЖАХ СТРАВОХІДНОГО ОТВОРУ ДІАФРАГМИ - Бабій, О.М.; Пролом, Н.В.; Шевченко, Б.Ф.; Галінська, А.М.; Поляк, Н.В.; Пахолка, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Для покращення діагностики та лікування ускладнень недостатності антирефлюксної функції фізіологічної кардії при грижах стравохідного отвору діафрагми проведено обстеження у 78 хворих. Усім пацієнтам проведено рентгенологічне дослідження зі встановленням типу грижі стравохідного отвору діафрагми та ендоскопічного дослідження з виявленням неерозивного рефлюкс-езофагіту – у 9 (11,5 %) пацієнтів, ерозивного рефлюкс-езофагіту у 16 (20,8 %), виразки нижньої третини стравоходу у 3 (3,8 %), пептичної стриктури нижньої третини стравоходу у 3 (3,8 %) та стравоходу Барретта – у 3 (3,8 %) пацієнтів. Запропоновано етапність лікування ускладнень недостатності антирефлюксної функції фізіологічної кардії при грижах стравохідного отвору діафрагми із застосуванням консервативної терапії, балонної гідродилатації чи аргоноплазмової коагуляції та підготувати хворого до другого етапу лікування – антирефлюксного оперативного втручання.