ЗАХВОРЮВАННЯ ПОРОЖНИНИ РОТА У ПРОФЕСІЙНИХ СПОРТСМЕНІВ, ЩО ЗАЙМАЮТЬСЯ РІЗНИМИ ВИДАМИ СПОРТУ - Гаджиєв, Д.Г. (Світ медицини та біології, 2022)
Було обстежено 475 спортсменів, представників олімпійського резерву в ігрових та силових видах спорту, у період інтенсивних тренувань підготовчого періоду тренувального циклу (75 % – юнаки та 25 % – дівчата) віком від 18 до 21 року. У статті наведено дані наукових досліджень стоматологічного статусу у 200 спортсменів, розділених на групи залежно від виду спорту: ігрові види (волейбол, гандбол), боротьба, плавання, гімнастика, бокс. Контрольну групу склали 40 студентів Азербайджанського медичного університету, які не мають соматичної обтяженості та займаються аматорським спортом. Вивчалася поширеність основних стоматологічних захворювань: карієс, запальні захворювання пародонту, з використанням методик та критеріїв, запропонованих ВООЗ – індексу потреби у лікуванні захворювань пародонту, CPITN, 1980 та індексу КПУ. Гігієнічний стан ротової порожнини визначали за індексом OHI-S (JС Green, JR Vermillion, 1963), кровоточивість ясен по Muhlemann-Cowell (SB-Index), стан тканин пародонту за індексом PMA (Massler, Schour (1949) в модифікації Parma (1960)). Запальні захворювання пародонту найчастіше діагностуються у таких видах спорту, як боротьба, гімнастика. Найбільша частота діагностування кровоточивості відзначається у атлетів – борців та боксерів. Найнижчий рівень кровоточивості виявили у представників ігрових видів спорту. Оцінюючи рівня поширеності каріозної хвороби групи боротьби і плавання визначаються рівні значення – 60,0±7,75 % .