ГЕНДЕРНІ ТА ВІКОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОШИРЕННЯ ГІПЕРХОЛЕСТЕРИНЕМІЇ У ПОПУЛЯЦІЇ - Гаджиєва, Я.Г.; Агаєв, А.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було оцінити розподіл гіперхолестеринемії у популяції за статево-віковими ознаками. Холестеринметрія проводилася серед 2013 випадкових мешканців, у дослідженні взяли участь 887 чоловіків та 1126 жінок. Після відповідних роз’яснень та у добровільному порядку у респондентів брали кров для дослідження вмісту холестерину. За результатами холестеринметрії нормальний рівень холестерину виявлено у 21,4±0,9 % жителів міста, підвищений рівень відповідно у 28,3±1,0 % (t=5,04; P0,05) і дуже високий рівень 19,7±0,9 % (t=8,07; P