ПОЛІМОРФІЗМ ГЕНІВ ФАКТОРІВ РОСТУ У ДІТЕЙ З ХРОНІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ ТА СТОМАТОЛОГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Горохівський, В.В.; Дєньга, А.Е.; Вербицька, Т.Г.; Шнайдер, С.А.; Адамів, С.С.; Суслова, О.В.; Балега, М.І. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження було присвячено визначення впливу поліморфізму ендотеліну-1 «EDN1», рецептора епідермального фактора росту «EGFR», трансформуючого фактора росту β1 «TGF-β1» у дітей з хронічними гастроентерологічними захворюваннями на показники твердих тканин постійних зубів, пародонтальних індексів та індексів гігієни порожнини рота. У дослідженнях брали участь 20 дітей із хронічними гастроентерологічними захворюваннями. Усі пацієнти проходили комплексне обстеження основного захворювання та стоматологічного статусу за єдиною схемою. Стоматологічний огляд було проведено в умовах стоматологічного кабінету. В результаті проведених досліджень було встановлено, що дані про вплив генетичних поліморфізмів генів на стоматологічні показники, представлені в роботі, дозволяють розробляти ефективні методи прогнозування та лікування основних стоматологічних захворювань у дітей із хронічними гастроентерологічними захворюваннями.