ПРОЯВИ ДИСТРОФІЇ В ПАРОДОНТІ. КЛІНІКО-УЛЬТРАСТРУКТУРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Гриновець, В.С.; Макєєв, В.Ф.; Ріпецька, О.Р.; Денега, І.С.; Бучковська, А.Ю.; Струс, Х.І.; Челпанова, І.В. (Світ медицини та біології, 2022)
У роботі досліджувалися дистрофічні зміни всіх структур пародонту та зубів у хворих на пародонтоз та генералізований пародонтит. Характерні ознаки патологічного контуру ясен, а також інші клініко-рентгенологічні особливості дистрофії відрізняються у хворих на пародонтоз та генералізований пародонтит і сприяють покращенню їх диференційної діагностики. При ультраструктурному дослідженні ясен пацієнтів із пародонтозом виявлено дисемінований мікротромбоз, мукоїдний набряк та фібриноїдну трансформацію проміжної сполучної тканини та коагуляційно-дистрофічні зміни тканин і клітин пародонту.