ВПЛИВ СЕЙСМОЛОГІЧНОЇ АКТИВНОСТІ У ГУБІНСЬКОМУ РАЙОНІ АЗЕРБАЙДЖАНУ НА СМЕРТНІСТЬ ВІД КАРДІОВАСКУЛЯРНОЇ ПАТОЛОГІЇ - Ефендієва, Л.Г. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було вивчити залежність смертності від серцево-судинних захворювань від геліосейсмічних показників у Губинському районі Азербайджану. Для аналізу летальних наслідків хвороб у Губинському районі вивчено 653 історії хвороби хворих, які померли у 2013 році від різних захворювань. Встановлено причини загибелі, розподіл за статтю та віком, а також зв’язок між смертельними випадками та магнітудою землетрусів, глибиною епіцентру та сейсмологічною активністю за місяцями. Найбільше хворих померло від серцевої недостатності 44,9 %; потім, від гострого коронарного синдрому (22,1 %), від гострого порушення мозкового кровообігу (19,1 %) і гіпертонічного кризу (2,9 %). Максимальна кількість смертей була при магнітуді 1,1–2,0 мл (34,8 %). Залежно від глибини землетрусів, максимальна кількість загиблих була за глибини процесу менше 10 км (34,2 %). Таким чином, вивчення сейсмологічної активності дозволяє з високою ймовірністю оцінювати екологічні та надзвичайні ситуації, передбачати профілактичні заходи.