КЛІНІКО-ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИМУЛЬТАННИХ ОПЕРАЦІЙ У ПАЦІЄНТОК З ПОЄДНАНОЮ ГІНЕКОЛОГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Кондратюк, Н.Ю.; Лисенко, Б.М.; Струк, Т.А.; Ткаченко, Р.П.; Курик, О.Г.; Пасічник, Г.П.; Шептуха, С.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Проблема симультанних операцій в гінекологічній практиці є досить актуальною. Метою дослідження було визначення клініко-економічної ефективності симультанних операцій у пацієнток з поєднаною гінекологічною патологією. Проведено ретроспективний аналіз результатів хірургічного лікування 50 жінок із поєднанням декількох гінекологічних захворювань, кожне з яких потребувало лікування шляхом оперативного втручання. Підрахунки проводили за наступними параметрами: вартість передопераційного обстеження, перед- та післяопераційне медикаментозне забезпечення, операційне забезпечення, анестезіологічне забезпечення та післяопераційний лабораторний моніторинг. Аналіз проведених досліджень свідчить, що симультанні операції у два-три рази скорочують терміни перебування пацієнтки в стаціонарі і тривалість тимчасової непрацездатності, у три рази підвищують економічну ефективність лікування і покращують якість їх життя. Проведення симультанних операцій у жінок з поєднаною гінекологічною патологією дозволяє раціонально використовувати матеріально-технічну базу лікувального закладу, а також зумовлюють значну економію фінансових коштів як на госпітальному, так і на амбулаторному етапах.