КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА COVID-19 У ДІТЕЙ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП - Крамарьов, С.О.; Серякова, І.Ю.; Євтушенко, В.В.; Шпак, І.В.; Шадрін, В.О.; Дорошенко, В.О.; Кириця, Н.С. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження присвячене вивченню клініко-епідеміологічних особливостей перебігу коронавірусної інфекції у дітей різного віку, які перебували на стаціонарному лікуванні в період спалахів епідемії 2020–2021 років. Проведений ретроспективний аналіз 530 історій хвороб дітей з коронавірусною інфекцію віком до 18 років. В ході дослідження виявлено переважання загальноінфекційних симптомів та проявів ураження верхніх дихальних шляхів у дітей всіх вікових груп. Більш тяжкий перебіг захворювання був притаманний дітям старшого віку та асоціювався з ураженням нижніх дихальних шляхів. Діти у віці 1 місяця мали відносно нижчі ризики ураження нижніх дихальних шляхів порівняно з іншими віковими категоріями. Також ми виявили відносно вищі показники лейкоцитів, тромбоцитів та прокальцитоніну у дітей цього віку.