ВИЯВЛЕННЯ ТА ОЦІНКА РОЗЛАДІВ ДЕПРЕСИВНОГО СПЕКТРУ У ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ ІНФАРКТ МІОКАРДА ЗАЛЕЖНО ВІД МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ - Кудря, І.П.; Шевченко, Т.І.; Ворошилова, Т.А.; Третяк, Н.Г.; Криворучко, І.Г.; Пушко, О.О.; Шапошник, О.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Нерідке поєднання психічних розладів депресивного спектру та серцево-судинних захворювань є однією з найбільш актуальних проблем сучасної медицини. Метою дослідження було виявлення та оцінка за допомогою різних психодіагностичних методів ступеня тяжкості депресивних розладів у хворих на гострий інфаркт міокарда залежно від методу лікування як передумова до оптимізації медикаментозної терапії. Досліджено 73 хворих з вищезгаданою патологією, які розподілені на дві групи: І група – 44 хворих, яким проводили ургентну коронарографію з подальшим стентуванням інфарктзалежної коронарної артерії; ІІ група – 29 хворих, які отримували тільки медикаментозну терапію. Обстеження хворих проводилось згідно стандартів України, зокрема опитування за шкалою Бека та Цунга. У хворих на гострий інфаркт міокарда після ургентної коронарографії із стентуванням інфарктзалежної артерії переважала легка та помірна депресія за шкалою Бека у порівнянні з хворими, яким проводилося лише консервативне медикаментозне лікування. Зворотна закономірність спостерігається для вираженої та важкої депресії. У 68,2 % хворих на гострий інфаркт міокарда після інтервенційного втручання та 62,1 % на фоні консервативного лікування за шкалою Цунга виявлено депресію різного ступеня тяжкості, переважно легку.