ДО ПИТАННЯ ПРО ЗМІСТ НЕСПЕЦИФІЧНИХ МАРКЕРІВ ЗАПАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ І КАЛЬЦИТРІОЛУ В КРОВІ У ВАГІТНИХ ВИСОКОГО ІНФЕКЦІЙНОГО РИЗИКУ - Манасова, Г.С.; Діденкул, Н.В.; Кузьмин, Н.В.; Шпак, І.В.; Жовтенко, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Внутрішньоутробне інфікування продовжує негативно впливати на перинатальні показники. Метою роботи стало порівняльне визначення концентрації деяких маркерів запального процесу і вітаміну D в крові у вагітних з плацентарною дисфункцією на тлі високого інфекційного ризику (56 жінок – І група), а також у здорових вагітних (40 жінок – ІІ група). Рівні в крові прокальцитоніну, лактату, С-реактивного білка і вітаміну D визначали методом ІФА. Більше 60 % вагітних з І групи були носіями CMV, HSV і токсоплазмозу і порушення вагінальної екосистеми визначалося у них в 5 разів частіше, ніж в ІІ групі. Рівень вітаміну Д в І групі був нижчим, ніж в групі порівняння (31.73±8.6 нг/мл і 43.38±11.20 нг/мл; U=502.5, P=0.00001), а вміст С-реактивного білка (в 15 разів), прокальцитоніну (в 3) і лактату (в 2,2 рази) був більшім, ніж в групі контролю. Низький рівень кальцидіолу в крові асоціюється із підвищеним рівнем маркерів запалення. Можливо, корекція вітамін D статусу на догравідарному етапі і з ранніх термінів вагітності у жінок високого інфекційного ризику може сприяти покращенню перинатальних результатів.