МАТЕРІНСЬКІ АДИПОКІНИ ТА ІНСУЛІН ЯК БІОМАРКЕРИ АКУШЕРСЬКОЇ ТА ПЕРИНАТАЛЬНОЇ ПАТОЛОГІЇ У ЖІНОК З НАДЛИШКОВОЮ МАСОЮ ТІЛА - Остафійчук, С.О.; Геник, Н.І.; Нейко, О.В.; Сніжко, Т.Б.; Римарчук, М.І.; Вдовиченко, Ю.П. (Світ медицини та біології, 2022)
Жінки з надмірною масою тіла мають підвищений ризик зниження чутливості до інсуліну порівняно нормальною масою тіла жінками. У роботі встановлено, що надлишкове ГЗМТ у жінок з надлишковою прегравідарною масою тіла позитивно асоціюється з підвищеною продукцією лептину, резистину і інсуліну, які є маркерами інсулінової резистентності і відіграють важливу роль в патофізіології гестаційних ускладнень. Показано, що у вагітних з гіпертензивними розладами зростають шанси гіперлептинемії, гіперрезистинемії саме у жінок з надлишковим гестаційним збільшенням маси тіла. У вагітних з затримкою росту плода у другому триместрі збільшуються шанси недостатнього збільшення рівня лептину серед вагітних з недостатнім приростом маси тіла. Виявлено сильний зв’язок між концентрацією лептину та резистину і індексом інсулінорезистентності в 22–24 тижні (r=0,83, p