АНАЛІЗ ОДНОНУКЛЕОТИДНИХ ПОЛІМОРФІЗМІВ ГЕНІВ IL17A ТА TLR2 У ХВОРИХ НА ПАРОДОНТИТ - Пиндус, В.Б.; Дорош, І.В.; Дєньга, О.В.; Літовкін, К.В.; Шнайдер, С.А.; Новікова, М.А.; Суслова, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження присвячено пошуку асоціації однонуклеотидних поліморфізмів гена IL17A та гена TLR2 з пародонтитом в українській популяції. В дослідженнях приймали участь 34 пацієнта. Вони були розподілені на 2 групи (досліджувана група, до якої було залучено 22 пацієнти з пародонтитом різного ступеня важкості; контрольна група, до якої було залучено 12 здорових індивідуумів). Стоматологічний огляд було проведено в умовах стоматологічного кабінету. В результаті проведених досліджень було встановлено, що поліморфізм rs2275913 асоціювався з ризиком пародонтиту в алельній моделі і домінантній моделі. Дослідна та контрольна групи не відрізнялися достовірно щодо розподілу частот генотипів та алелей поліморфізму rs5743708 TLR2 G>A (Arg753Gln).