ОЦІНКА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ І ОСОБЛИВОСТЕЙ РЕМОДЕЛЮВАННЯ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА У ХВОРИХ НА ГОСТРУ РЕВМАТИЧНУ ЛИХОМАНКУ - Сафарова, Х.І. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було виявити особливості гемодинаміки та структурних змін у хворих з гострою ревматичною лихоманкою з міксоматозною дегенерацією та без неї. До дослідження було включено 27 пацієнтів віком 15–21 рік, які перенесли гостру ревматичну лихоманку. Хворі були поділені на 2 групи: І група – хворі без міксоматозної дегенерації; ІІ група – хворі з міксоматозною дегенерацією. Групу порівняння склали 14 практично здорових осіб без ревматичного анамнезу. У пацієнтів, які перенесли гостру ревматичну лихоманку, спостерігається збільшення кінцево-діастолічного розміру (на 4,8 %; р