ПОРІВНЯННЯ ДІЇ АНТИСЕПТИКІВ НА ОСНОВІ ДЕКАМЕТОКСИНУ, ХЛОРГЕКСИДИНУ БІГЛЮКОНАТУ ТА ЙОДОФОРМУ НА АДГЕЗИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ БАКТЕРІЙ РОДУ KOCURIA SPP. - Лобань, Г.А.; Чумак, Ю.В.; Аветіков, Д.С.; Ананьєва, М.М.; Фаустова, М.О.; Гаврильєв, В.М.; Стебловський, Д.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Досліджували адгезивні властивості клінічних ізолятів роду Kocuria, виділених з порожнини рота пацієнтів з інфекційно-запальним постекстракційним ускладненням. В якості досліджуваних препаратів використовували засоби на основі декаметоксину, хлоргексидину біглюконату і йодоформу. Адгезивні властивості клінічних ізолятів під дією антисептичних засобів на основі декаметоксину, хлоргексидину біглюконату і йодоформу визначали за методикою В.І. Бриліс. Показники індексу адгезії мікроорганізмів клінічних ізолятів роду Kocuria під дією суббактеріостатичної концентрації антисептичного засобу на основі декаметоксину були в 1,6 рази (р< 0,05) та 2,1 рази (р< 0,05) меншими в порівнянні з показниками індексу адгезії мікроорганізмів після дії суббактеріостатичних концентрацій антисептичних препаратів на основі хлоргексидину біглюконату і йодоформу відповідно. У присутності СБсК Хлоргексидину, щодо клінічних ізолятів Kocuria kristinae 1 та Kocuria kristinae 2 показники ІАМ збільшувались у 1,3 рази, а показники ІАМ Kocuria rosea – у 1,1 рази порівняно з показниками ІАМ контролю цих ізолятів. Враховуючи результати дії СБсК Йодоформу щодо клінічних ізолятів Kocuria kristinae 1 та Kocuria kristinae 2, ІАМ збільшувалися у 2,1 рази та у 1,5 рази, ІАМ клінічного ізоляту Kocuria rosea також збільшувався, але у 1,4 рази, враховуючи контроль культур.