БІОХІМІЧНІ ЗМІНИ У ЕКСТРАЦЕЛЮЛЯРНОМУ МАТРИКСІ ПЕЧІНКИ ЩУРІВ ПРИ ХРОНІЧНІЙ АЛКОГОЛЬНІЙ ІНТОКСИКАЦІЇ - Микитенко, А.О.; Акімов, О.Є.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, О.М.; Непорада, К.С. (Світ медицини та біології, 2022)
Надмірне споживання алкоголю є глобальною проблемою охорони здоров’я у всьому світі, що призводить до понад 3 мільйонів смертей щороку. Метою роботи було вивчити біохімічні маркери метаболізму міжклітинного матриксу печінки щурів за умов моделювання хронічної алкогольної інтоксикації. Експерименти виконані на 30 білих статевозрілих щурах-самцях лінії Вістар, вагою 180-220 г. Тварини були розділені на 2 групи: І – контрольна; ІІ група – група хронічної алкогольної інтоксикації. Виведення тварин з експерименту відбувалося на 10, 14, 21 та 28 добу. В гомогенаті печінки щурів визначали загальну концентрацію глікозаміногліканів та їх фракції, концентрацію вільного оксипроліну та сіалових кислот. Нами встановлено, що найбільшої деполімеризації зазнають протеоглікани позаклітинного матриксу печінки щурів на 21 день хронічної алкогольної інтоксикації. Найвища інтенсивність колагенолізу спостерігається на 14 добу хронічної алкогольної інтоксикації. Глікопротеїни печінки щурів зазнають найбільшого катаболізму на 28 добу хронічної алкогольної інтоксикації. Хронічна алкогольна інтоксикація на 28 день призводить до посилення розпаду глікопротеїнів та протеогліканів позаклітинного матриксу печінки, та посилює інтенсивність колагенолізу.