ОСОБЛИВОСТІ ГЛИБИНИ ПРОНИКНЕННЯ СНАРЯДУ ПРИ ПОСТРІЛАХ З ПІСТОЛЕТІВ «ФОРТ 9Р» ТА «ФОРТ 17Р» ПРИ ЗАСТОСУВАННІ РІЗНИХ МАТЕРІАЛІВ ТКАНИНИ ОДЯГУ - Перебетюк, А.М.; Гунас, В.І.; Фоміна, Л.В.; Зверховська, В.Ф.; Прокопенко, С.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Вивчення захисних властивостей різних видів одягу при пострілах з нелетальної зброї, що перебуває на озброєнні переважно органів правопорядку є одним з перспективних напрямків так званого гуманітарного напрямку судової медицини. Проведене експериментальне дослідження з застосуванням імітаторів тіла людини вкритих різним видом текстильного матеріалу та пістолетів «Форт 9Р» та «Форт 17Р» дозволило встановити, що при дистанціях пострілу впритул – 50 см та будь яких видів текстильного матеріалу утворюється рановий канал на глибину щонайменше 1 см; в той же час «Форт 9Р» в будь якому випадку не викликає утворення ранового каналу довжиною більше 6 см, а «Форт 17Р» глибиною більше 5 см; бавовняна тканина має кращі захисні властивості при пострілах з «Форт 9Р», а шкірозамінник при пострілах з «Форт 17Р».