МОРФОГЕНЕЗ ФОРМУВАННЯ НУЛЬОВОЇ СТАДІЇ ОСТЕОНЕКРОЗУ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ НА ТЛІ ВИКОРИСТАННЯ АМІНОБІСФОСФОНАТІВ - Пикалюк, В.С.; Мостовой, С.О.; Пєшков, М.В.; Ткач, Г.Ф.; Шевчук, Т.Я.; Апончук, Л.С.; Усова, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Вивчено динаміку морфоструктурних змін нижньощелепних кісток лабораторних білих щурів при 3-місячному впливі памідронової кислоти в дозі 63 мг/кг. Використовували методи світлової мікроскопії, включаючи якісні і кількісні характеристики оцінки структурного стану кістки через параметри, які характеризують гістоархітектоніку нижньої щелепи з використанням показників і їхніх абревіатур, запропонованих комітетом з гістоморфометриченої номенклатури Американського товариства дослідження кісток та мінералів. Досліджені три нових функціональних показники для оцінки фізіологічних процесів у кістках. Установлено, що введення памідронової кислоти лабораторним білим пацюкам протягом 3 місяців веде до мієлофіброзу й вогнищевого остеосклерозу з остеодистрофічними змінами подібно до процесів, які розвиваються при оссифікуючому оститі.